Skrzydła ptaków i ich wielkość

Jastrząb gołębiarz, występujący również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie ten ptak do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się tylko poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji wyruszając w stronę rejonów, które wyróżniają się troszeczkę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje szalenie nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego pretekstem do dalekich wędrówek, podczas których zamierza poszukać dostatecznie ciepłego klimatu.

Ptaki skrzydła

Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to szalenie charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest wyraźniej brązowy, a faliste prążki zastępują plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak również rozpiętość skrzydeł ma wyższe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który towarzystwa szuka jedynie w trakcie okresu godowego. Jego skryty oraz charakter i milczące usposobienie to kolejne cechy, które są rozpoznawalne dla tego właśnie gatunku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *